inför årsmötet, mer Jamulus m m

Gamba-bladet – medlemsblad för alla i VdGF

Hej Kära VdGF-medlemmar
Innehåll i detta Gambablad

Vårhälsning

Hej Kära Medlemmar i Viola da Gambaföreningen!

Nu börjar det bli lite vår, speciellt kanske för medlemmarna som befinner sig längst söderut. Övriga lever på hoppet! Vi börjar nu också få förhoppningsfulla meddelanden från en och annan medlem som blivit vaccinerad mot covid19. De längtar efter att få spela livs levande tillsammans med andra! Kanske när nästa Gambablad skrivs så är de flesta av oss redan befriade genom vaccin … 
Detta nummer berättar om den ökande glädjen av att samspela genom Jamulus, ger lite förhandsinformation om årsmötet, inbjuder till en fin möjlighet att delta i gruppundervisning online i ”master class” format, plus en del annat smått och gott för gambasinnet. 

Observera att vi i Gambabladet undviker att skriva ut mejladresser med snabel-A, för att minska på risken för oönskad spridning genom automatiska sökare. Vi hoppas du förstår vad (a) betyder i sammanhanget!

Påminnelse till några om medlemsavgift

Kassören Christopher rapporterar med tacksamheten att de allra flesta redan har betalat medlemsavgften för 2021. Låt detta vara en påminnelse för er som ännu inte gjort det. Kolla med kassören om du är osäker: kassor(a)vdgf.se. Det gäller 200 kr som betalas in direkt till föreningens Plusgirokonto: 6239077-8. Skriv helst också i meddelandefältet dina uppgifter om e-mail adress och telefonnummer. (Namn och bostadsadress kommer automatiskt med inbetalningen.) Skriv där även gärna den frivilliga uppgiften om vilka gambor du spelar och på vilken ungefärlig nivå: professionell eller som amatör nybörjare/mellan/avancerad. Alla dessa uppgifter kommer att tas med i medlems-matrikeln, som delas enbart med föreningens medlemmar. Du kan givetvis också be oss ta bort eller utelämna uppgifter som du inte vill visa.

JAMULUS: vi spelar tillsammans — vill du vara med?

Nu har vi skrivit om Jamulus i flera Gambablad, så det här blir bara en uppdatering.

Allt fler bland medlemmarna har tagit steget att ladda ned Jamulusklienten (enkelt gjort), sätta ihop datorn med nätverkskabel, extern mikrofon och hörlurar, möta oss andra online för ”sound check” och sedan börja samspela i realtid. Alltefter det att vi alla får mera vana, och utrustningen blir alltmer fintrimmad, desto större blir glädjen!

Den tredje gången för Lachrimae Jamulae gick av stapeln 20 mars, och vi har bra förhoppningar om att bli två hela spelgrupper om fem vid nästa tillfälle lördag den 10:e april. Har du ännu inte varit med men vill delta för första gången uppmanas du mejla ett par dagar i förväg, så vi hinner testa lite innan hela gruppen blir aktiv. Mejla i så fall till ordforande(a)vdgf.se.

Nedan ser man hur det såg ut på skärmen allra första gången vi samlades till Lachrimae Jamulae. De gröna staplarna till vänster visar välljudande gambor i samspel. Sedan har vi blivit fler, säkrare och alltmer uppskattande om denna fina möjlighet.

Förutom Lachrimae Jamulae så börjar alltfler små grupper samlas på Jamulus för spel i olika sammanhang. Det blir opretentiöst, helt enkelt ett tillfälle för vem som helst att få uppleva lite efterlängtad live samspel med andra. Ibland händer det att man får besök online av andra spelsugna personer. Ett resultat av detta har blivit att en liten grupp VdGF-medlemmar numera spelar en stund varje lördag tillsammans med Jay i New York State. Det blir då ”broken consort”, eftersom Jay spelar olika storlekar blockflöjt, och kan även variera mellan A=415 och 440 Hz. Han spelar riktigt läckert, och är enormt uppskattande dessutom. Under dessa pass pratar vi en blandning av svenska, engelska och tyska, så det blir även mycket nyttig språkövning!

Vi påminner här om att man här på hemsidan kan, tack vare Anders Jangö, hitta lite hjälpdokument för att komma igång med Jamulus. Titta under fliken Medlemssidor.


Nya möjligheter på hemsidan med forum

Här på vår hemsida, så fint ombesörjt av webmaster Robert, finns det nu en bra ny möjlighet att kommunicera med varandra genom ett Forum på Medlemssidan. Där kan du välja att posta erfarenheter eller ställa frågor. För närvarande har vi fyra olika rubriker: Gambaspel, Instrumentfrågor, Jamulus och Styrelsefrågor. Köp och sälj annonser har vi kvar under fliken Torget, men om du funderar på köpa/sälja ett instrument kan det vara fint att först  diskutera lite med andra på forumet. Första gång du postar anordnas inloggningsdetaljer åt dig, och sedan är det fritt fram.  Välkomna med i samtalen!

Gissa vad som pågår här …

Jo, så här såg det ut när vi var fyra personer som testade att spela på Jamulus samtidigt som vi hade visuell kontakt med varandra genom Zoom. Det fina med detta är att läraren (övre rad till vänster) kan se hur det ser ut när vi spelar, och visa förslag på hur man kan göra för att förbättra sitt spel. Att använda ljud på Jamulus i stället för att bara köra i Zoom ger dels mycket tydligare ljud, och dels möjligheten att spela tillsammans i realtid — en riktig bonus i sammanhanget!

Läs vidare för en superfin möjlighet detta kan leda till!

Mycket uppskattade online-lektioner, och ett riktigt fint erbjudande!

Läraren i Zoombilden ovan och i detaljbilden här bredvid är Peter Wendland. Flera bland medlemmarna har haft nöjet av att berikas genom hans undervisning på diverse kurser, och ännu fler har nog njutit av hans spel i bl a Rose Consort of Viols. Några medlemmar tar redan Zoomlektioner med Peter. Det rapporteras från flera håll (inte bara i Sverige) om att dessa lektioner fungerar mycket bra. Som beskrivs ovan, kommer det nu även att vara möjligt att integrera Jamulus i sådana lektioner för de som vill.

Erbjudande

Nu kan vi hjälpas åt med att samla grupper för att ta del av Peters erbjudande om gruppundervisning online i ”master class” format. Formatet (på Zoom) har redan testats av många, som upplevd det som enormt givande! Man är då fem personer som delar på ett lektionspass om 90 minuter. De fem kan vara på helt olika platser i världen, och kan vara på helt blandade nivåer från nybörjare till avancerat. Man får då en och en Peters odelade fokus under ens egen del av lektionen, och sedan är man ”publik” när de andra i gruppen har sin tur. Det blir både lärorikt och underhållande, under stunden som objektelev likväl som när man får ta del av kamraternas lektionsstund.

Peters erbjudande är att en grupp om fem går samman och bokar 4 x 90-minuters sådana ”master class”. För allt detta (4 x 90 minuter) betalar varje person totalt 75€. Observera att undervisningsspråket är engelska (hans normala arbetsspråk) eller tyska (hans modersmål).
När ni fått ihop en grupp som vill åtnjuta detta tillfälle kan ni kontakta Peter direkt via mejl:  peterwendlandviol(a)gmail.com .
Vill du söka en grupp att delta i kan du t ex mejla till samtliga medlemmar genom gruppadressen medlemmar(a)vdgf.se, eller också kan du mejla till ordforande(a)vdgf.se. Ordföranden kan då hjälpa till med att sätta ihop grupper.
Vill man istället för enskild lektion inom en grupp, ha lektion i consortspel tillsammans med några spelvänner, så går det utmärkt om man har Jamulus igång, och det kan vi också hjälpa till med. Mejla bara till ordföranden.
Är du istället intresserad av ett annat upplägg för lektioner med Peter kan du givetvis kontakta honom och diskutera format och pris. Erbjudandet som beskrivs här är ju speciellt förmånligt för grupper, men fler möjligheter finns.

Nyfiken tonsättare 

Genom hemsidan har vi nyligen kontaktats av en tonsättare som önskar använda den älskade gambaklangen i sin musik. Ordförande och kassör har haft nöjet att möta honom på Zoom ett par gånger för att berätta om gambaerfarenheter, och vi är nu riktigt nyfikna på vad det kan bli utav det hela. Om du också är nyfiken, och vill vara i kontakt med tonsättaren, kan du höra av dig till oss. 

Gamba anti-slip

När jag satt och spelade häromdagen så kändes det mer instabilt än vanligt att få gamban att ”hålla höjden”, kanske det kyliga vädret med långa underbenkläder gjorde det ännu besvärligare. Jag frågade mina spelkompisar som föreslog läderskodda ridbyxor eller manchesterbyxor.
I det rum där jag spelar finns det också en del träningshjälpmedel, bl a sådana där tunna och  breda gummiband, och min blick föll på ett av dessa.
Med ett sådant över knäna satt gamban mer eller mindre som urberget utan att jag behövde få för mycket harts på byxorna, det går  t ex mycket bra att lägga ifrån sig stråken och bläddra i notpärmen eller pilla med Sam Stadlens filer på datorn, gamban står kvar! 

Rekommenderas! 

Anders Jangö

Önskemål inför årsmötet?

Vi ska snart bestämma om datum för föreningens årsmöte (online), som enligt stadgan ska ske i april, maj eller juni. I stadgan står det vidare att styrelsen skall skicka ut till medlemmarna förtidsmeddelande om årsmötets ungefärliga datum 6 veckor före, med inbjudan att inkomma med förslag inom två veckor. Det gör vi härmed. Ett förslag till datum för årsmötet är 15:e maj, men exakt datum och tid kommer att skickas ut när allt blivit klart. Nu har alla möjligheter att skicka in förslag om punkter att hantera vid årsmötet. Förslag som inkommer fram till 10:e april tar vi med i dagordningen.

Historiskt firande i Västerås 2023

Underbart när en medlem får en idé som kan bollas inom föreningen och förhoppningsvis leda till ett fint evenemang! Vi tackar Lars för en fin idé om 400-års firande i 2023 av Johannes Rudbeckius första svenska gymnasium i Västerås. Super lämpligt att gamban blir en del av ett sådant firande tycker vi. Ska diskuteras snart i styrelsen, och kanske också vid årsmötet.


Trevligt tips från Mary

Så här vackert ser det ut när Hille Perl spelar i filmen ”Happy End”. Hör hur imponerande det låter i YouTube klippet nedan. Tack Mary för att du så ofta bidrager till allas läs- och lyssnarnöje!

Vi tackar Mary i Hälsingborg för denna trevliga tips från filmvärlden: Hille Perl spelar gamba i filmen ”Happy End”.

Var med och hjälpa en medlem i sin forskning om gamban i Skandinavien

Vår medlem Adam studerar nu en master i viola da gamba i Köpenhamn och ska snart börja skriva sin masteruppsats, eller refleksionsopgave som det heter på danska, som ska vara klar sommaren 2022. Därmed avser han att försöka sammanfatta vad vi vet om viola da gamban i Skandinavien, och vad man skulle kunna dra för slutsater kring det vi vet och hur det skulle kunna påverka spelteknisk och historisk praxis. Frågeställningen till uppsatsen ser ut så här: ”Viola da gamban i Skandinavien – vad vet vi? Går det att tala om en skandinavisk gamba-tradition?”
Adam vill mycket gärna att vi alla ”specialister”, d v s vi i Skandinavien som håller på med gamban, skickar allt vad vi vet till honom. Det kan vara tips om instrument byggda eller funna i Skandinavien, gambister som vi vet varit verksamma i Skandinavien, eller tips på notsamlingar där man funnit musik för viola da gamba i Skandinavien. Alla slags tips välkomnas, stort som smått!
Låt oss alla mejla till Adam med allt vi känner till! Man kan nog be honom ringa för att prata om det också, så blir det ett effektivt samtal. Adams adress:  adamgrauman(a)gmail.com .


Luthier med humor — och skicklighet!

av kassören Christopher

När man lämnar in ett instrument för underhåll eller justering hos Philippe Dormond, luthier i Stockholm, kan man alltid känna sig trygg att han och assistenten Sandra kommer att sköta det med allra högsta sorgfällighet.  Men precis hur långt utsträckningen går fick vi uppleva när vi bad dem fixa mekaniska stämskruvar till en basgamba, och kolla på uppsättningen av stall och ljudpinne mm.  Gamban, som har ett huvud som representerar en av de tre berömda visa männen, kom hem inte bara med expertanpassade stämskruvar och påtagligt finare ton, utom även med en personligt anpassad ansiktsmask, enligt alla Covid-reglar.  Nu mår gamban riktigt bra — tack, Philippe och Sandra!


Med detta hälsar vi i styrelsen genom ordförande Jeanette er alla en härlig vår, och en snar frihet från pandemin!